Theorie Examen

Wat moet je weten over het theorie examen

Voordat je het praktijkexamen kunt doen voor de Auto, moet je eerst slagen voor het bijbehorende theorie examen. Je moet tenminste zestien jaar zijn om het theorie-examen te mogen afleggen. De uitslag is dan 1,5 jaar geldig.

Het theorie-examen bestaat vanaf 1 maart 2009 uit drie onderdelen:

  • 25 vragen over gevaarherkenning;
  • 30 vragen over wetten en verkeersregels;
  • 10 vragen over verkeerinzicht en risico’s.

Aantal examen vragen

Je moet 13 vragen goed hebben (van de 25) van het onderdeel gevaarherkenning; en als je 35 vragen goed hebt (van de 40) van de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht, dan ben je geslaagd.

Soort theorie vragen

Het theorie examen bestaat uit ja/nee vragen, meerkeuze vragen, open vragen en gedragskeuzevragen. De vragen worden gesteld bij beelden van verkeerssituaties op grote tv-monitoren. Je kunt ze daarop ook meelezen. Je beantwoordt de vragen met drukknoppen in de tafel.

Duur van het examen

Het examen duurt ongeveer een uur, inclusief de toelichting vóór de examenvragen. Daarna stelt de computer in ongeveer een kwartier de uitslag vast. Als je slaagt, krijg je het theoriecertificaat direct mee. Als je zakt, krijg je een uitslagformulier met daarop per examenonderwerp het aantal vragen dat je foutief, te laat of niet hebt beantwoord.

Bij deelname aan het theorie-examen moet je de volgende documenten overhandigen:

  • een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs.